Sabtu, 1 Februari 2014

Hizbulloh Museum At LabenonMuzium Perang Hizbulloh Di Lubnan

Muzium Penentangan Hizbullah atau Tourist Landmark of the Resistance, kerana ia secara rasmi dikenali, adalah muzium perang terbuka yang dihasilkan oleh organisasi Hezbollah militan Islam untuk memperingati peperangan mereka menentang tentera Israel di dalam dan di sekitar tapak muzium yang di tempatkan hari ini .

Muzium ini terletak di bandar Lubnan Selatan Mlita, 50 kilometer ke utara sempadan Palestin-Lubnan. Mleeta adalah salah satu kawasan yang paling penting dalam penentangan Lubnan. Di antara tahun 1982 hingga 2000, rantau ini telah hangat dipertahankan antara tentera Hizbullah dan tentera Israel, akhirnya membawa kepada pengunduran israel dari Lebanon. Tema pelik taman merangkap propaganda pusat, yang telah dibuka pada tahun 2010, meliputi kira-kira 60,000 meter persegi beralun laluan luar dan kawasan hutan, dan 5,000 meter persegi di dalam bangunan.

Khamis, 30 Januari 2014

Jasaku yang ku tabur Hampir Sampai Di Penghujung 1996 jun tarikh keramat aku memulakan latihan,pelbagai cabaran aku tempuhi bagi menjadi seorang anggota tentera sebelum selayaknya di gelar tentera. Pelajaran demi pelajaran dan pengalaman aku lalui termasuklah perit lelah aku lalui penuh dengan linangan air mata.Kini aku mula terasa shadu untuk aku menanggalkan seragam hijau ini...hanya seorang manusia yang berani menggadaikan nyawanya untuk agama bangsa dan negara dan hati yang cekal sahaja bisa menyahut cabaran ini.Hari demi hari..masa semakin belalu untuk menjadi seorang awam seperti kebanyakan.Pengalaman aku boleh tak terkata.aku juga pernah bertugas bersama tentera dari BRUNEI ABB (ANGKATAN BERSENJATA BRUNEI) , TNI (TENTERA NASIONAL INDONESIA) AUSTRALIA ..Aku juga pernah bertugas di bawah misi pengaman UNIFILL (PEACE KEEPING IN LUBANON) ..kini aku hanya menumpukan pada perniagaan dan kerjaya aku.untuk teruskan hidup ini.Moga allah sentiasa memberkati aku..biarlah saat2 manis aku bersama ATM (ANGKATAN TENTERA MALAYSIA ) menjadi kenangan aku..sekarang aku hanya menunggu masa berdetik dengan sendirinya..pada semua doakan aku dan kejayaan bila aku kembali menjadi rakyat kebanyakkan...amin,,